Zonvakantie op Aegina – het échte Griekenland

alkyona ijsvogel GriekenlandHet is een opvallend verschijnsel op Aegina dat er elke winter zo half januari een paar prachtige zomerdagen zijn met temperaturen rond de 20 graden. Er is uiteraard een meteorologische verklaring voor dit fenomeen maar veel leuker is de uitleg die gebaseerd is op de mythe van Alkyone. Vandaar ook de naamgeving Alkyonides meres (de dagen van Alkyone). Deze zonnige dagen met een kalme zee in januari worden al sinds de oudheid zo genoemd, voor het eerst door Aristoteles.

Volgens de mythe was Alcyone de dochter van Aeolus, de god van de wind. Alcyone was getrouwd met de sterfelijke koning Ceyx. Het echtpaar woonde aan de kust en was erg gelukkig. Zo gelukkig dat ze zichzelf vergeleken met Zeus en Hyra. Dit werd door de goden als respectloos beschouwd en ze besloten het stel te straffen. Toen Ceyx met zijn boot op reis ging naar het orakel van Apollo in Delphi kwam hij om in een storm die opgewekt was door de goden. Morpheus werd gestuurd en vertelde Alcyone dat haar man was gestorven nog voordat zijn lichaam aanspoelde aan de kust. Alcyone was wanhopig en wierp zichzelf in de zee omdat ze zonder haar man niet verder wilde leven. De goden, geïmponeerd door haar grote liefde voor Ceyx, veranderden Alcyone en haar man in ijsvogels zodat ze toch samen konden zijn.

Zeus beval dat de ijsvogel (Alkyona) haar eieren in de winter vlak bij de kust zou leggen. En de vader van Alkyone, de god van de wind Aeolus, zorgde ervoor dat gedurende twee weken de zee rustig bleef zodat ze haar eieren veilig uit kon broeden.

Ook dit jaar hebben we weer genoten van de Alkyonides meres!