Zonvakantie op Aegina – het échte Griekenland

Toen ik in 1985 een half jaar in Thessaloniki woonde kwam ik voor het eerst in aanraking met de zwerfkatten en honden van Griekenland. In de oude stad waar ik woonde was een roedel van zwerfhonden die ik regelmatig tegenkwam. Een bevriend echtpaar had meer dan 20 katten waarvan velen met een handicap. Allemaal gevonden op straat en door hen verzorgd en gesteriliseerd. In die tijd werd sterilisatie door de meerderheid van de Grieken als tegennatuurlijk beschouwd. En dat terwijl tegelijkertijd sommigen van hen jonge dieren zonder probleem bij het vuil zetten of, nog erger, dieren vergiftigden.

Gelukkig is de mentaliteit door de jaren wel veranderd en worden dieren nu beter behandeld als destijds. In Athene worden veel zwerfdieren gevoerd door de buurt en gesteriliseerd door dierenorganisaties die voornamelijk met vrijwilligers werken. Helaas komen er nog steeds misstanden voor zoals mensen die een jonge hond nemen en dan toch de verantwoordelijkheid te groot vinden en zo’n hond dan zonder probleem op straat zetten. Ook zijn er nog genoeg Grieken die hun honden en katten niet steriliseren ondanks de verbeterde voorlichting.

Animal Protection Aegina & Agistri

Door heel Griekenland zijn dierenorganisaties die zwerfdieren opvangen, verzorgen en steriliseren. Op Aegina is dat Animal protection. Deze organisatie is begonnen in 1992 door een kleine groep vrijwilliggers die zwerfhonden opvingen in de leegstaande oude gevangenis in Aegina stad. De stichting die daar uit voortkwam (FAZA Aegina) dreigde in 2001 failliet te gaan door een gebrek aan organisatie. De Duitse Gaby Wollf, die al veel ervaring had met fondsenwerving voor dieren, saneerde de schulden en richte samen met de vrijwilligsters Renate en Vivi de vereniging Animal Respect op. Er werd een asiel gebouwd op een rustige plek in het binnenland van Aegina, niet ver van Palea Xora. De vereniging heet sinds 2005 Animal Protection en vezorgd naast de opvang van zwerfhonden speciale steralisatieprogramma’s voor honden en katten.

Sinds 2002 heeft de organisatie ook een tweedehandswinkel in Aegina stad waarvan de opbrengsten naar het asiel gaan. De winkel werkt uitsluitend met vrijwilligers en functioneert tevens als informatiecentrum. Op de foto hiernaast ziet u vrijwilligster Evgenia.

Voor meer informatie en donaties verwijs ik u naar:

Ook heel interessant is de documentaire over zwerfhonden in Athene die vorig jaar tijdens het documentaire festival in Thessaloniki werd getoond. Hier de trailer: