Zonvakantie op Aegina – het échte Griekenland

Agios NektariosDe in 1961 door de Grieks Ortodoxe kerk als heilige (Agios) verklaarde Nektarios (1846-1920) werd geboren in Thraki in Noord-Griekenland als Anastasios Kefalas. Hij studeerde in Istanbul en werkte tegelijkertijd om zijn studie te kunnen betalen. Op twintigjarige leeftijd verhuisd hij naar het eiland Chios om daar gedurende 10 jaar te weken als onderwijzer.

Anastasios wordt monnik Nektarios

In 1876 kiest hij er voor om als monnik te leven en een jaar later wordt hij gewijd als diaken en krijgt dan de naam Nektarios. Na een aantal jaren theologische studie in Alexandrië en Athene vertrekt hij in 1885 naar Alexandrië en wordt daar tot priester gewijdt.

Na jaren binnen de kerk van Alexandrië en daarna als directeur van de theologische school in Athene gewerkt te hebben sticht Nektarios in 1904 een vrouwenklooster op Aegina. Na zijn pensioen in 1908 gaat hij ook zelf op het eiland wonen.

Agios Nektarios – beschermer van de zieken

De heilige Nektarios staat bekend om zijn vrome leven en zijn betrokkenheid bij de problemen van de mensen die om zijn hulp vroegen. Hij leefde in grote soberheid en er wordt gezegd dat hij wonderen verrichtte o.a. door zieken te genezen. Hij wordt beschouwd als de beschermheilige van de zieken. Tijdens zijn leven heeft Agios Nektarios vele theologische werken geschreven.

Aegina klooster van St. NektariosHet klooster en de kerk van Agios Nektarios

Het klooster van Agios Nektarios is gebouwd op de resten van een klooster uit de Byzanthijnse tijd en er wonen nu nog 14 nonnen. In het klooster bevindt zich het graf van de heilige Nektarios. Als bedevaartsoord wordt het dagelijks bezocht door vele Grieksortodoxe gelovigen. De naamdag van de Heilige Nektarios wordt groots gevierd op 9 november.

Naast het klooster bevind zich de veel later gebouwde kerk van Agios Nektarios. Het is één van de grootste kerken van Griekenland. Kerk en klooster van Agios Nektarios bevinden zich in het binnenland van Aegina, ongeveer 6 km van Aegina stad tegenover Palea Chora. U kunt het bereiken per bus en met eigen vervoer.

Meer weten?

Geschiedenis