Zonvakantie op Aegina – het échte Griekenland

Het Griekse zorgcentrum voor wilde dieren bestaat officieel, als non-profit organisatie, sinds 1990. Het is gesticht door dierenliefhebbers die zich al sinds enkele jaren bezighielden met de verzorging van gewonde wilde dieren. De gewonde vogels, vossen en andere wilde diersoorten werden opgevangen in het leegstaande gebouw van de oude gevangenis in Aegina stad. Na een paar jaar werd er met financiële hulp van o.a. de EU begonnen aan de bouw van een nieuw zorgcentrum dat in 2001 geopend werd. Het ligt net buiten het dorp Pachi Rachi, 10 km vanaf Aegina stad.

Buitenkooien

ekpaz buitenkooiOp het terrein van het zorgcentrum zijn gebouwen voor de verzorging van de gewonde dieren, grote buitenkooien waar de dieren weer leren wennen aan het leven in de natuur en gebouwen waar de vrijwilligers verblijven. Ook is er op het terrein een kleine winkel waar souvenirs verkocht worden.

Professionele verzorging

Elk gewond dier dat aankomt in het centrum wordt eerst onderzocht door Giannis Poulopoulos (zie ook video). Hij is de ziel van het zorgcentrum en er al sinds de oprichting bij betrokken. In het gebouw dat als ziekenhuis dient worden de dieren verzorgd tot ze gezond genoeg zijn om naar de buitenkooien te gaan. Zodra de dieren weer sterk genoeg zijn worden ze vrijgelaten in de natuur, bij voorkeur op de plek waar het dier gevonden is. De meeste dieren raken gewond door jagers en helaas komt het ook voor dat dieren doordat ze gehandicapt blijven vaste bewoners van het centrum worden. Bovendien zijn er dieren die niet thuis horen in Griekenland zoals een krokodil en een soort sabra die ooit door mensen als huisdier zijn gekocht en daarna achtergelaten. De krokodil verhuist binnenkort naar een dierentuin in het buitenland maar de overige dieren blijven in het zorgcentrum.

Vrijwilligers

wilde-dieren-opvang-aegina

Giannis Poulopoulos werkt nauw samen met dierenartsen maar verder wordt er vrijwel uitsluitend gewerkt met vrijwilligers uit binnen en buitenland. Vaak zijn dit studenten die dierengeneeskunde studeren.

Rondleidingen

Het zorgcentrum is dagelijks open voor publiek. Een rondleiding door Giannis Poulopoulos of een van de vrijwilligers is altijd zeer de moeite waard. Bereikbaarheid: met eigen vervoer of een taxi.

De video hieronder heeft helaas geen ondertiteling maar de beelden spreken voor zichzelf!

Meer lezen over het leven op Aegina?

Weblog