Zonvakantie op Aegina – het échte Griekenland

Tijdens de 9de eeuw werden veel havenplaatsen op de eilanden in Griekenland regelmatig aangevallen door piraten. Dat was de reden dat de bevolking nieuwe dorpen en steden bouwde op veilige en meestal hoger gelegen plaatsen.

De Palea Chora van Aegina

Ook de ‘Oude Stad’ van Aegina, “Palea Chora” in het Grieks, is in deze tijd gebouwd en is prachtig gelegen op een heuvel vlakbij het klooster van de Heilige Nectarios. Tot het begin van de 19de eeuw was dit de hoofdstad van het eiland. Er wordt gezegd dat er ooit 365 kerkjes in deze stad waren, één voor elke dag van het jaar. Toen de veiligheid dat toestond werd deze stad verlaten en vertrok de bevolking weer naar de haven.

Op dit moment zijn vrijwel alle huizen verwoest maar staan er nog 70 kerkjes waarvan er 33 open zijn voor publiek. De kerkjes zijn beschilderd met prachtige byzantijnse fresco’s waarvan sommige zijn gerestaureerd. Op de top van de ruines zijn de overblijfselen te zien van een oude Middeleeuwse burcht.

Palea Chora is een bezoek waard

Het is zeer de moeite waard om Palea Chora te bezoeken. Het is een mooie wandeling langs smalle bergpaden en in het voorjaar is het prachtig groen en vol met wilde bloemen. ’s Zomers is het belangrijk om of vroeg te gaan of later op de dag en niet in de hitte van de middag. Denk eraan om water mee te nemen en een hoed te dragen. Palea Chora is bereikbaar per bus of met eigen vervoer. Hieronder vindt u een fotoalbum met enkele foto’s.

Meer weten over Aegina?

Geschiedenis