Zonvakantie op Aegina – het échte Griekenland

Aegina tempel van AfaiaDe tempel van Afaia (of Aphaia) is de bekendste archeologische bezienswaardigheid op Aegina. De goed bewaarde Aphaia tempel ligt ongeveer 4 kilometer van de badplaats Agia Marina in het noordoosten van het eiland. De tempel is gewijd aan de godin Afaia en gebouwd rond 500 voor Christus.

De mythe over de tempel van Aphaia

De mythe vertelt dat Aphaia, een dochter van Zeus, vluchtte vanuit Kreta voor koning Minoas die verliefd op haar was en haar wilde veroveren. De liefde was niet wederkerig en Aphaia sprong in zee waar ze door vissers gered werd en uiteindelijk op Aigina terecht kwam.

De gevels aan beide zijden van de tempel waren oorspronkelijk versierd met marmeren sculpturen die de Trojaanse oorlog uitbeelden en de rol van de helden van Aigina die bij die oorlog betroken waren. Deze sculpturen zijn helaas in 1811 meegenomen door een Engelse architect en een Duitse baron die aan de tempel opgravingen verrichten. Vervolgens zijn de zogenaamde Aegina sculpturen via een veiling verkocht aan de Duitse koning. Vandaag zijn deze beelden te zien in het beeldenmuseum van München.

Greece, Aegina island, Aphaia templeHet is zeer de moeite waard deze tempel te bezoeken. Zoals de meeste tempels in Griekenland is ook de tempel van Aphaia gebouwd op een prachtige plek tussen de pijnbomen met een mooi uitzicht over het eiland en de zee. De Aphaia tempel is bereikbaar per bus of met eigen vervoer. Het is wel een stukje klimmen. Ook op de fiets is het goed te doen, als het niet al te warm is.

De tempel van Aphaia; het weghalen van de sculpturen

Agistri Griekenland

Naar Aegina met Sunweb

Wilt u de tempel van Afaia gaan bekijken? Boek dan een heerlijke vakantie op het authentieke eiland Aegina. Complete reis inclusief hotel, vlucht en overtocht met de boot. Ook ideaal voor gezinnen!

Fotoalbum van de tempel van Aphaia:

Tempel van Afaia bezoeken?

Reisaanbieders