De naam van het Griekse eiland Aegina is ontleend aan de Griekse mythologie. De held Aecus werd geboren op het eiland als zoon van Zeus en de nimf Aegina. Aecus werd zo de eerste koning van het eiland dat de naam van zijn moeder kreeg; Aegina.
Er is ook een mooie mythe over de oorpsrong van de olijfboom op Aegina. Lees er meer over op de pagina over de olijfboom en de godin Athena.
Aegina heeft een lange geschiedenis
Uit opgravingen is gebleken dat Aegina al in de prehistorie bewoond werd. De bekende geschiedschrijver Herodotus noemt Aegina en uit allerlei andere bronnen is duidelijk geworden dat Aegina in de 20e tot 7e eeuw een belangrijke rol speelde als strategische handelspost. Op het eiland zijn overblijfselen gevonden uit de Minoïsche periode, de Myceense tijd en de Dorische eeuwen.
In de 5e en 6e eeuw voor Christus werd Aegina een zeer belangrijk eiland dat zelfs uitmondde in een rivaliteit en zelfs oorlog met Athene. De geschiedschrijvers hebben de rol van Aegina nogal ondergewaardeerd, het lijkt erop dat Aegina in zekere zin sterker was dan Athene, met name door de uitgebreide handel met de Levant. Het verval van Aegina had vooral te maken met de verliezen die werden geleden in de Perziche oorlogen. Hoewel Aegina de beroemde slag bij Alamis won, betekende dit ook het uiteenvallen van de marinevloot en de ondergang van de handel.
Tussen 428 en 427 v. Chr. werd de beroemde filosoof Plato op Aegina geboren. Plato is de tweede van het bekende trio oud-Griekse wijsgeren – Socrates, Plato en Aristoteles – van wie gezegd wordt dat ze de filosofische grondslagen hebben gelegd van de huidige westerse cultuur.
In de latere geschiedenis werd Aegina overheerst door meerdere groepen zoals de Macedoniërs, Romeinen, Venetiërs en Turken, tot de Griekse onafhankelijkheidsoorlog in 1821.

Ferdinand Bol – Aegina wacht op de komst van Zeus
Bron van de afbeelding: Wikimedia