Zonvakantie op Aegina – het échte Griekenland

Christos KapralosChristos Kapralos, geboren in 1909 in Panetolio, studeerde van 1929 tot 1934 schilderkunst aan de kunstacademie van Athene en is één van de grootste Griekse kunstenaars van de 20e eeuw. In 1934 ging hij met de financiële ondersteuning van de gebroeders Papastratou (Griekse tabaksmagnaten uit Agrinio), naar Parijs waar hij tot 1940 beeldhouwkunst studeerde.

Christos capralos keerde terug naar Griekenland in 1940 en woonde en werkte tijdens de oorlogsjaren in zijn geboortedorp Panetolio in de buurt van Agrinio met als voornaamste model zijn moeder.

Christos Kapralos breekt door als kunstenaar

In 1946 verhuist hij naar Athene waar in datzelfde jaar voor het eerst een expositie wordt gehouden met zijn werk. Deze expositie wordt door publiek en kunstctitici met enthousiasme ontvangen. Een paar jaar later wordt hem door de toenmalige burgemeester van Athene, Kostas Kotsias, een stuk grond aangeboden waar het atelier van Kapralos wordt gebouwd. In 1961 verwierf hij zijn eigen gieterij waar hij zijn beelden in brons kon gieten. Dit atelier in de buurt Koukaki in Athene bestaat nog altijd.

Beelden van brons, kalksteen, marmer en hout

Christos Kapralos kunstwerk houtIn 1962 wordt hij uitgenodigd om Griekenland te representeren tijdens de Bienale van Venetie waar zijn bronzen beelden worden getoond. Nadat hij in de jaren 1951 tot 1956  de zomer’s al in Aegina heeft gewerkt bouwd hij daar in 1962 een eigen atelier. Vanaf 1963 woont en werkt hij de helft van het jaar op Aegina en de andere helft in Athene. Op Aegina werkt hij voornamelijk met kalksteen, die zich op het eiland bevind, marmer en hout.

Christos Kapralos op Aegina

Een vriend die al sinds zijn jeugd elke zomer naar Aegina komt  heeft Kapralos als buurman goed gekent. Hij herinnert zich dat Kapralos ooit grote stammen van eucalyptusbomen vanuit Athene naar Aegina liet komen. Om uitdrogen te voorkomen liet hij de stammen in de zee vlak voor zijn huis liggen. Na een stormachtige nacht waren de stammen de vogende ochtend verdwenen. Mijn vriend, destijds een jonge student, werd erbij geroepen en ging met masker en snorkel op zoek. De stammen werden iets verderop in een baaitje gevonden.

Het Christos Kapralos museum op Aegina

In 1995, twee jaar na het overlijden van Kapralos, werd de werkplaats in Aegina geopend als museum. Het museum bestaat uit de voormalige woonkamer,  vijf werkruimtes en de tuin.  Er zijn beelden te zien van kalksteen, marmer en hout maar ook schilderijen en keramiek. Kapralos was een veelzijdig kunstenaar en een bezoek aan het museum is zeker de moeite waard.

De Moeder

Het bronzen beeld van “de Griekse Moeder” staat aan de zee tegenover het museum en is een herkenningspunt voor alle bewoners van Aegina.

Bereikbaarheid van het museum

Het museum ligt aan de kustweg in de buurt Plakakia aan de noordwestkant van het eiland. Het ligt ongeveer 3 kilometer van de stad Aegina en is alleen bereikbaar met eigen vervoer. Het is 20 minuten fietsen en, als het niet te warm is, ook heel geschikt voor een mooie wandeling langs de kust.

Openingstijden van het museum

  • Zaterdag en zondag: 09.00 – 17.00 uur
  • Woensdag, donderdag en vrijdag: 08.00 – 16.00 uur
  • Maandag en dinsdag gesloten

Christos Capralos fotogalerij

Het Christos Kapralos Museum bezoeken?

Aegina