Zonvakantie op Aegina – het échte Griekenland

De eerste boomgaard met pistachenoten is op Aegina aangelegd in 1896 door Nikolas Peroglou. Of er voor die tijd pistachebomen voorkwamen op Aegina is niet helemaal zeker. Het klimaat van Aegina is zeer geschikt voor de pistacheboom. De heer Peroglou raadde mensen aan pistachebomen te planten omdat ze relatief weinig verzorging nodig hebben en de opbrengst van de verkoop van de noten hoog is.

Pistachenoten als belangrijkste landbouwproduct

PistacheEr werd naar hem geluisterd en steeds meer mensen gingen pistachebomen planten. Met name tussen de twee wereldoorlogen werd de teelt van pistachebomen populair en verdrong de pistache de druiventeelt die tot die tijd het voornaamste landbouwproduct was.

De teelt van pistachebomen breidde zich verder uit na de tweede wereldoorlog en Aegina werd het gebied in Griekenland waar de meeste pistachebomen voorkomen. De pistachenoten werden steeds vaker “pistache van Aegina” genoemd en sinds 1996 is het door de EU erkend als beschermde oorsprongsbenaming voor de pistache uit Griekenland.

Elk jaar viert Aegina een groot feest rondom de Pistache noot, het Fistiki Fest.

De teelt van pistache

Oorspronkelijk komt de pistacheboom uit Centraal Azie. Tijdens de Romeinse tijd is hij ook in het Middelandsezeegebied terecht gekomen. De boom houdt van een droog klimaat met het liefst een korte koude winter en een lange warme zomer. De wortels van de pistacheboom gaan heel diep waardoor hij goed tegen langdurige droogte kan. De boom kan slecht tegen vochtigheid en is gevoelig voor ziektes. Vandaar dat de biologische teelt, zonder gebruik van pesticiden, moeilijk is en maar weinig voorkomt op Aegina.

De pistacheboom verliest zijn blad in de herfst en wordt laat in de winter gesnoeid net voor de knoppen van de pistachenoten zich gaan ontwikkelen. De noten worden eind augustus, begin september geoogst door met stokken tegen de takken te slaan. De schil die zich rond de noot bevind wordt gepeld mbv een speciale machine die veel water gebruikt. Daarna worden de noten in de zon gelegd om goed te drogen.

De pistachenoot is rauw erg lekker maar bederft snel en daarom worden de meeste noten gebakken in de oven met zout en citroensap. Gezond en lekker!

Meer weten over Aegina?

Het eiland