Zonvakantie op Aegina – het échte Griekenland

De Middellandse Zee is een gebied met een lange geschiedenis; het is in zekere zin de bakermat van onze huidige beschaving. Griekenland en de Griekse eilanden hebben daarin een belangrijke rol gespeeld. Nog altijd is de Griekse archipel met een groot aantal eilanden een gebied met een schat aan cultuur, historie, natuur, gastvrije mensen, heerlijk eten en adembenemend mooie stranden. Zoek je de ideale vakantiebestemming in elke periode van het jaar, boek dan een vakantie naar de Griekse eilanden.

Hoeveel eilanden heeft Griekenland?

Er zijn meer dan 9.000 Griekse eilanden, maar hiervan zijn er slechts 150 bewoond. Vrijwel alle bewoonde Griekse eilanden zijn populaire toeristische bestemmingen, maar ieder eiland heeft een geheel eigen sfeer, natuur en klimaat. Voor wie meerdere Griekse eilanden wil zien en van variatie houdt is eilandhoppen natuurlijk de perfecte keuze voor een vakantie in Griekenland.

Vakantie Griekse eilanden

Omdat ieder eiland anders is en ook de bereikbaarheid verschilt per eiland is het goed om je te oriënteren voordat je een Griekse eilanden vakantie boekt. Een handige manier voor het plannen van een vakantie op de Griekse eilanden is om eerst te beslissen naar welke regio je het liefste zou willen. De Griekse eilanden worden op de volgende manier ingedeeld:

 • Saronische eilanden – Goed bereikbaar vanaf Athene en prima te combineren met een paar dagen in de hoofdstad. Deze eilanden liggen tussen Athene en de Peloponnesos. Eén van de populaire eilanden is Aegina.
 • Cycladen – Ruim 20 eilanden tussen Attika en Kreta. Santorini is een bekende bestemming.
 • Dodekanos – Een groep met grote en kleine eilanden voor de Turkse kust. Bekende eilanden zijn Pathmos, Rhodos en Kos.
 • Sporaden – Gelegen in het Westen van de Egeïsche zee ten oosten van Griekenland.
 • Egïsche eilanden – Vaak onderverdeel in een Oostelijke en Noordelijke eilandengroep. Bekend zijn o.a. Lesbos en Samos.
 • Ionische eilanden – Deze eilanden liggen ten Westen van Griekenland. Bekende eilanden zijn o.a. Korfu en Lefkas.
 • Kreta – Het bekendste Griekse eiland. Omdat het zo groot is een regio op zich.

De mooiste Griekse eilanden

Wij wagen ons niet aan een lijstje met een Griekse eilanden top 10; maak vooral je eigen persoonlijke keuze! We kunnen je wel een lijstje geven met een paar suggesties en tips. De naam van het eiland is een linkje naar een andere pagina binnen deze site, of naar een andere site die wij beheren.

 • Aegina – een onbekend eiland vlak bij Athene, authentiek Grieks.
 • Kefalonia – een mooi rustig eiland met een prachtige groene natuur.
 • Agistri – een onbekend pareltje onder de Griekse eilanden – uniek!
 • Zakynthos – geliefde bestemming voor alle leeftijden.
 • Korfoe – Populair eiland met een heerlijk klimaat.
 • Kreta – het bekendste eiland van Griekenland.

Geschikt voor elk type vakantie

Het leuke van de Griekse eilanden is dat ze geschikt zijn voor vele soorten vakanties in elk jaargetijde; er is voor ieder wat wils! De meeste mensen gaan in de zomer naar Griekenland, maar veel Griekse eilanden zijn ook prima geschikt voor een vakantie buiten het seizoen. Lees hier meer over meivakanties in het voorjaar. Maar ook oktober is een perfecte maand voor een fijne vakantie.

Rondreizen en hoppen

Het rondreizen van eiland naar eiland is erg populair; dat wordt ook wel hoppen genoemd. Je leest er meer over op onze pagina over eilandhoppen in Griekenland. Liefhebbers van de Griekse geschiedenis kunnen hun hart ook ophalen, vooral op de grotere eilanden, maar ook op de wat minder bekende eilanden zoals Aegina zijn veel historische bezienswaardigheden.

Natuur op de eilanden

Griekenland WatersportUiteraard gaan er veel zonaanbidders naar Griekenland, maar wist je dat populaire eilanden als Kreta en Corfu ook een indrukwekkend mooie natuur hebben? Naar Corfu kun je zelfs een wandelvakantie boeken. Als je voor de natuur naar de Griekse eilanden gaat, let dan wel goed op bij het kiezen van de juiste bestemming; een groot deel van de Cycladen is bijvoorbeeld dor en kaal.

Watersport

Haven Griekenland watersportVoor zeilers is er bijna geen mooier gebied te bedenken dan Griekenland. Geschikt voor ervaren en avontuurlijke zeilers tot de rustige ontspannen genieters. Helder water, heerlijk weer en ’s avonds aanleggen in de meest pittoreske en gezellige havens die je je kunt voorstellen. Maar niet alleen voor zeilers zijn de Griekse eilanden geschikt; de westkust van Rhodos is ideaal voor windsurfers en kitesurfers omdat het er bijna altijd waait en er een heerlijke golfslag is.

Aanbevolen vakanties naar de Griekse eilanden

Veel informatie over de Griekse eilanden is ook te vinden op deze algemene informatieve website over Griekenland.

Griekse eilanden vakantie?

Alle reisaanbieders