Gevulde koolrolletjes met gehakt

Griekse gevulde koolbladeren lachano dolmades

Hieronder vindt u het heerlijke recept van “lachano dolmades”; Griekse koolrolletjes met gehakt. Met dit recept van gevulde koolbladeren maakt u snel een voedzame en gezonde maaltijd.

Benodigdheden gevulde koolrolletjes met gehakt:

  • Gevulde koolbladeren ingrediënten300 gram gehakt
  • Eén witte kool
  • Eén ui
  • Verse dille
  • Verse bladpeterselie
  • Eén kopje rijst
  • Een scheut olijfole
  • Peper en zout

Ingrediënten voor de lachano dolmades saus:

  • Een flinke klont boter
  • 3 lepels meel
  • Kookvocht
  • Twee eierdooiers
  • Sap van 1 geperste citroen

Bereiding van de gevulde koolbladeren met gehakt

Kool snijden koolrolletjesDe kool diep insnijden rond het hart (zie foto) en dan voorzichtig de bladeren loshalen. De koolbladeren zacht laten worden in een pan met heet water (net tegen de kook aan).

Intussen het gehakt in een schaal doen en de kleingesneden ui, dille en bladpeterselie toevoegen. Nadat u ook de rijst, een scheut olijfolie en peper en zout naar smaak erbij hebt gedaan het geheel goed met de Griekse koolrolletjes gehakthanden mengen.

Op een snijplank een blad kool leggen, de harde middennerf er uitsnijden en afhankelijk van de grootte van de koolbladeren in twee of drie stukken snijden. In elk stukje koolblad legt u een bolletje van het gehaktmengsel en dat vouwt u dan als een soort envelopje samen.

Koolbladeren vullenOp de bodem van een grote pan de uitgesneden koolbladnerven leggen en daar bovenop de gevulde koolbladrolletjes. De rolletjes weer afdekken met bladnerven en eventueel overgebleven koolbladeren. Breng alles daarna zachtjes aan de kook in ruim water, maar de rolletjes moeten net niet onder water staan.

Gevulde koolrolletjes kokenAls de koolrolletjes gaar zijn haalt de pan van het vuur en kan de saus bereid worden.

In een pan de klont boter laten smelten. Zodra de boter gesmolten is het meel toevoegen en goed roeren tot er geen klontjes meer inzitten. Daarna wat van het hete kookvocht van de koolrolletjes toevoegen tot de saus bindt en dit herhalen tot er een mooie gebonden saus ontstaat. De pan van het vuur halen en in elachano dolmades sausen diep bord de eierdooiers opkloppen en langzaam, al roerend, het citroenvocht toevoegen. Het mengsel van citroen en ei door de saus roeren en het geheel over de gevulde koolrolletjes gieten.

Eet smakelijk, Καλή όρεξη!

Terug naar recepten

Samenvatting
recipe image
Recept naam
Griekse koolrolletjes met gehakt - lachano dolmades
Datum van publicatie
Voorbereidingstijd
Kooktijd
Totaal benodigde tijd
Waardering
51star1star1star1star1star Based on 6 Review(s)