Zonvakantie op Aegina – het échte Griekenland

De mythe over de olijfboom.

olijvenEr is een bekende Griekse mythe die vertelt over de strijd tussen de goden Poseidon en Athina om de stad in het gebied dat nu Attica heet. Beiden wilden hun naam en daarmee hun bescherming aan de stad geven. Om een eind aan de strijd te maken besloot Zeus dat beiden een cadeau moesten aanbieden aan de stad en dat de bevolking daarna zou beslissen wie van de twee de naam aan de stad mocht geven. Poseidon, de god van de zee, sloeg met zijn drietand op de aarde en er ontstond een bron waar het water uit stroomde. De mensen waren enthousiast maar toen ze het water proefden was het tot hun grote teleurstelling zout. Athina, de godin van de wijsheid, de wetenschap en de schone kunsten, schonk de stad een olijfboom die ze zelf plantte. Dit was volgens iedereen het mooiste cadeau want de olijfboom gaf schaduw en zijn vruchten waren niet alleen lekker en voedzaam maar zorgden bovendien voor de olie waarmee het eten bereid werd en waarmee de lampen konden branden.

Zo kreeg de stad de naam Athene en werd Athina haar beschermgodin. De strijd tussen Athina en Poseidon is in beeld gebracht op een van de marmeren relieffen van de Acropolis.

Teelt en verzorging van olijfbomen.

Persoonlijk vindt ik de olijfboom een van de mooiste bomen die ik ken. Zowel de vorm van de stam als de kleur van de bladeren is prachtig. En natuurlijk de vruchten, mooi van vorm en van smaak en de basis voor de voedzame en gezonde olijfolie.

De olijfboom is een van de oudste bomen in het gebied rond de Middelandse zee en is ook nu nog een van de belangrijkste landbouwproducten van o.a Griekenland. De boom houdt van warme droge zomers en relatief koele winters. De olijfboom heeft niet veel verzorging nodig. Het is goed om de boom in het voorjaar wat bij te snoeien om een mooie vorm te houden en de vruchten ruimte en licht te geven. In de late herfst kan er geoogst worden. Dat gebeurd door ee net of kleed onder de boom te leggen en dan met een stok op de takken te slaan of met een soort kam langs de takken te gaan. In het fotoalbum hieronder kunt u wat foto’s bekijken van het oogsten van olijven waarbij ik heb geholpen.

De olijven worden daarna in zout water gedaan, de grotere soorten worden ingekerfd zodat het zout er beter intrekt. Het water moet regelmatig ververst worden tot de olijven zacht zijn en de bitterheid is verdwenen. Afhankelijk van de soort worden ze bewaard in olie, olie met azijn of olie met citroen.

De olijven die voor olie bestemd zijn worden naar een olijfperserij gebracht waarna de olie meteen klaar is voor gebruik.

De verborgen olijven boomgaard van Aegina.

Een van de oudste olijvenboomgaarden van Europa bevindt zich op Aegina. De boomgaard is 2000 jaar oud en op dit moment wordt de oudste boom op 400 jaar geschat.

De boomgaard ligt boven het tweede strand van Marathonas en is alleen lopend bereikbaar want de weg is in te slechte staat voor auto, fiets of brommer. Het is een wandeling van ongeveer een half uur. Er is onderweg nauwelijks schaduw dus in het zomerseizoen is het aan te raden om ’s morgens vroeg te gaan en altijd water mee te nemen. De olijven boomgaard is prachtig, elke boom is en kunstwerk op zichzelf.