Zonvakantie op Aegina – het échte Griekenland

Olijven AeginaHet is november, de maand waarin de olijven worden geoogst. Het grootste deel van de olijven wordt naar de olijvenperserij gebracht en daar verwerkt tot olie. Op Aegina zijn twee olijfperserijen, waarvan de oudste die van mijn goede vriend Nikos Sakeliou.

De over-overgrootvader van Nikos is ooit met de olieperserij begonnen. Op het terrein van de perserij zijn de oude machines te zien die in 1903 door de overgrootvader van Nikos zijn aangeschaft. Een paar jaar geleden besloot Nikos, van beroep ingenieur, om de inmiddels gesloten olijvenperserij van zijn familie weer nieuw leven in te blazen. Hij investeerde in nieuwe machines en gaf de perserij een goede opknapbeurt zodat hij voldeed aan de moderne hygienenormen. Elk najaar bruist het in de perserij van leven, auto’s rijden af en aan met grote zakken vol olijven klaar voor de pers. Maar niet voordat er een groot feest wordt gegeven voor familie en vrienden. Tijdens dit feest wordt er een schaap gekookt en brengen de genodigden salades en andere lekkernijen mee. Lange tafels worden gedekt en het glas wordt geheven opdat het een goed jaar mag zijn. Na het eten komen de instrumenten tevoorschijn en wordt er gespeeld en gedanst op traditionele Griekse muziek.

Van olijf tot olie

Zoals op de video is te zien worden de olijven machinaal gewassen en van blad en pitten ontdaan. De olijven worden tot pasta gemalen wat een heerlijk aroma versprijdt. Daarna gaan ze in een grote persmachine waar de vaste substantie van het vocht worden gescheiden. Vervolgen wordt van het vocht het water ontrokken en blijft de heerlijke olijfolie over. De olie wordt opgelagen in jerrycans of grote blikken. Deze worden gewogen en de klant betaalt met geld of olie.

Voor Griekse families is het heel belangrijk om een olijvenboomgaard te bezitten en zo hun gezin van olie te kunnen voorzien. Olijfolie is het basisingredient van de Griekse keuken. Ook naar familieleden in de stad wordt olie gestuurd en als er een overvloedige oogst is zorgt de verkoop van de extra olie voor een welkome aanvulling van hun inkomsten.

Και του χρόνου! Dat er ook volgend jaar een goede oogst mag zijn!