Zonvakantie op Aegina – het échte Griekenland

Pastitio – de beroemde Griekse pasta ovenschotel. Het lijkt op Italiaanse lasagne, maar is toch anders. Pittiger en bereid met bechamelsaus. Als basis gebruik je spaghetti, lasagne of macaroni en je kunt zelfs meerdere soorten pasta door elkaar gebruiken. Hieronder vindt je een Pastitio recept zoals de Grieken op Aegina het eten.

Benodigdheden voor het Pastitio recept:

  • Pastitio voorbereiding700 gram gehakt
  • Een flinke scheut olijfolie
  • Een flinke ui
  • Twee teentjes knoflook
  • Een pakje tomatensaus
  • Een theelepel oregano
  • Een theelepel basilicum
  • Peper, zout en paprika naar smaak
  • Een pond dikke spaghetti of andere pasta

Ingrediënten voor de bechamelsaus:

  • 100 gram boter
  • 3 – 4 eetlepels meel
  • Een liter melk
  • Een ei
  • Nootmuskaat, zout en peper naar smaak
  • Een kopje geraspte kaas

Bereiding van de Pastitio ovenschotel:

Pastitio gehaktHet gehakt in een pan doen en roeren tot er geen vocht meer uitkomt. De olijfolie, kleingesneden ui en knoflook toevoegen. Het mengsel goed aanbraden en daarna de kruiden en tomatensaus erbij doen en een kwartiertje op het vuur laten staan.

Ondertussen een pan met water vullen, zout toevoegen en zodra het water kookt de pasta erbij doen. Als Pastitio kaasde pasta bijna gaar is de pan legen in een vergiet.

De bodem van de ovenschaal met olijfolie insmeren en de pasta er indoen. De pasta bestrooien met wat nootmuskaat en peper en eventueel met wat geraspte kaas en doorroeren. De gehaktsaus over de pasta gieten en goed verspreiden.

Pastitio bechamelsausDe boter in een pan smelten en daarna al roerend het meel toevoegen tot er geen klontjes meer inzitten. Langzaam de (opgewarmde) melk toevoegen tot er een mooie gladde pastitio saus ontstaat. Naar smaak peper, zout, nootmuskaat en wat geraspte kaas toevoegen. De pan van het vuur halen en het ei erdoor roeren. De saus over het gehaktmengsel gieten en de Pastitio gehaktsausovenschaal in de voorverwarmde oven zetten (200 graden). Als de bechamelsaus een mooie kleur heeft (ongeveer na 30 tot 40 minuten) is de Pastitio klaar.

Het gerecht uit de oven halen en even af laten koelen om het makkelijker te kunnen snijden. Heb je teveel gemaakt? Opgewarmd is Pastitio ook heerlijk!

Eet smakelijk, καλή όρεξη

Bekijk ook het recept pasta met inktvis.

Terug naar recepten

Samenvatting
recipe image
Recept naam
Pastitio - Griekse pasta ovenschotel
Datum van publicatie
Voorbereidingstijd
Kooktijd
Totaal benodigde tijd
Waardering
3.51star1star1star1stargray Based on 12 Review(s)